IndonesieNU

Constitutioneel Hof wijst verzoek Prabowo Subianto af

Constitutioneel Hof wijstverzoek Prabowo Subianto af

21-08-2014 | Nieuws
Het Constitutioneel Hof heeft uitspraak gedaan in de zaak die is aangespannen door verliezend presidentskandidaat Prabowo Subianto. De ex-generaal weigert de uitslag van de presidentsverkiezingen te erkennen [Lees ook: Prabowo vecht tot het bittere einde]. Het Hof heeft het verzoek van Prabowo om hertelling van de stemmen en nieuwe verkiezingen echter afgewezen. 
Prabowo meent dat de presidentsverkiezingen van 2014 ontsierd zijn door grootschalige fraude in het voordeel van zijn tegenkandidaat Joko 'Jokowi' Widodo [Lees ook: 'Dit gebeurt alleen in een fascistisch en communistisch land'].
Maar volgens het Hof zijn daar te weinig bewijzen voor. Ook zou bij eventuele herverkiezingen, de uitslag niet veel verschillen van de verkiezingsuitslag van afgelopen juli. 


     Reactie kamp van Prabowo


Direct na de uitspraak van het Constitutioneel Hof, hielden vertegenwoordigers van de coalitie van Prabowo Subianto een persconferentie. Daaruit kwam naar voren dat het kamp van de ex-generaal het besluit van het Hof erkent. Wel is het zo dat er verdere juridische en politieke stappen zullen worden genomen. 

Prabowo zelf was niet bij de persconferentie aanwezig. Hij zou op bezoek zijn bij aanhangers die gewond zijn geraakt als gevolg van de ongeregeldheden eerder die dag. 

Duizenden politieagenten van de mobiele brigade stonden vanaf woensdag (20/8) paraat om eventuele rellen het hoofd te bieden. Duizenden aanhangers van Prabowo Subianto verzamelden zich in Jakarta om steun te betuigen aan hun presidentskandidaat [Lees ook: Politie in hoogste staat van paraatheid]. 


     Joko Widodo officieel winnaar presidentsverkiezingen


Ook het gemeentehuis van Jakarta, waar Joko 'Jokowi' Widodo kantoor houdt, werd bewaakt door honderden politieagenten. Jalan Medan Merdeka Selatan, de straat die naar het gemeentehuis voert, is vanaf de rotonde bij Hotel Indonesia (Bundaran HI) afgesloten na ongeregeldheden bij Bundaran HI. De politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet tegen betogers. 

Na de afwijzing van het Hof is geen hoger beroep meer mogelijk. Dit betekent dat Joko 'Jokowi' Widodo nu officieel de winnaar van de Indonesische presidentsverkiezingen van 2014 is. Op 20 oktober wordt hij officieel geïnaugureerd als president van de Indonesische Republiek.

Laatste update 21 augustus 2014 16:52 uur

Foto: Indonesiënu (live-uitzending Metro TV)

Gerelateerde artikelen

Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar u...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiën bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »