IndonesieNU

Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rijden vanaf het centrum liggen ten zuiden van dit rustige stadje, schitterende witte stranden; het ene nog mooier dan het andere. Ook staat Blitar bekend om het graf van Soekarno, de eerste president en grondlegger van de Republiek Indonesië.
De grond in en rondom Blitar is zeer vruchtbaar. Dit komt door de aanwezigheid van de op een na langste rivier in Oost-Java, de Brantas, en de vulkanische grond in en rondom Blitar. Dat de grond er vruchtbaar is, kun je zien aan de schitterende groene rijstvelden die er in de omgeving te vinden zijn. 

java sawah

In welk jaar Blitar precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk. In verschillende oude inscripties die in het gebied zijn gevonden, wordt de naam ‘Blitar’ niet genoemd.

Wat wel zeker is, is dat in het jaar 1723 de stad onder Nederlandse heerschappij kwam. Op 1 april 1906 werd Blitar door de Nederlanders tot gemeente verklaard. Op die datum wordt tot op de dag van vandaag de verjaardag van Blitar nog steeds gevierd.

aloen aloen java

Blitar is een gerieflijk stadje dat nog niet zo vaak door buitenlandse toeristen bezocht wordt. De sfeer is er zeer gemoedelijk. Voor sommigen zelfs te rustig. Maar voor ons een zeer aangename ontsnapping aan het drukke Surabaya.

Leuk om te doen is een ritje met de becak. Of maak eens een fietstocht door de stad. Voel de wind door je haren en geniet van al het moois dat je onderweg tegenkomt. 


     Topattracties in Blitar


Een must-see attractie in Blitar is Istana Gebang, de woning van de zus van de eerste president van Indonesië, Soekarno. Hier woonden de ouders van Soekarno, maar ook Soekarno zelf verbleef hier enige tijd.

Een gids leidt je rond en vertelt je over de historie van het gebouw. Op je blote voeten verken je de woning die nog in de oorspronkelijke staat is ingericht. Bezoekers mogen het huis namelijk niet met de schoenen aan betreden. Aan de muren hangen foto’s en schilderijen van Soekarno en zijn familie. 

soekarno huis

Ook leuk om te weten is dat Soekarno in zijn jonge jaren regelmatig Hotel Centrum, het huidige Hotel Tugu Blitar, bezocht om er te dansen met Nederlandse dames. Dat deed hij in de open hal in het hoofdgebouw van het hotel. 

Zo’n twee kilometer van Istana Gebang ligt het graf van Soekarno dat tot op de dag van vandaag vele bezoekers trekt. Mensen komen er om hem eer te bewijzen en voor hem en zijn familie te bidden. Bij de ingang van het complex verkopen vrouwtjes bloemblaadjes die op het graf kunnen worden gestrooid. 

graf soekarno

Ongeveer een half uurtje rijden van Blitar ligt Candi Penataran, het grootste en belangrijkste hindoeïstische tempelcomplex op Oost-Java. Omgeven door groene rijstvelden, werd Candi Penataran, gebouwd in het Majapahit-tijdperk, en gebruikt om de god Siva te aanbidden.

panataran candi

Ten zuiden van Blitar, op ongeveer anderhalf uur rijden liggen prachtige witte stranden. Een bekend en populair strand is Tambakrejo. Nabij het strand ligt een vismarkt waar de vangst van diezelfde ochtend te koop wordt aangeboden.

Een ander mooi en onontdekt strand nabij Blitar is Pantai Pangi. Het strand is misschien niet zo eenvoudig te bereiken. Maar als je eenmaal bij het strand bent aangekomen, dan kun je, samen met een handjevol Indonesiërs, in alle rust genieten van een magnifiek uitzicht. 

pangi strand

Blitar ligt op ongeveer 76 kilometer ten zuidwesten van Malang [Lees ook: Zoek verkoeling in Malang], en zo’n 168 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van de provincie Oost-Java, Surabaya. Met de auto is het ongeveer drie uur rijden naar Malang en ongeveer 4,5 uur naar Surabaya. 

Blitar is ook per trein te bereiken. Er is een treinverbinding met grote steden als Surabaya, Malang, Semarang en Yogyakarta.  
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »