IndonesieNU

Bijzonder schouwspel in het Balinese reigersdorp Petulu

Bijzonder schouwspel in hetBalinese reigersdorp Petulu

08-02-2018 | Ervaar Bali
Bali telt vele unieke bezienswaardigheden. Een daarvan is Petulu, een reigersdorp net iets ten noorden van Ubud. Rond zonsondergang komen hier duizenden reigers aanvliegen. De vogels nestelen zich in de bomen en brengen er de nacht door. Bij het aanbreken van de ochtend verlaten ze het dorp weer om op zoek te gaan naar eten. Een zeer bijzonder schouwspel dat je zeker niet mag missen! 
Naar verluidt zouden de reigers - in het Balinees kokokan genoemd, zich vanaf 1965 in Petulu hebben gevestigd. Het begon met nog geen tien vogels, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer reigers bij. 
 
petulu kokokan reigers ubud
Tegen 17.30 uur komen de reigers aanvliegen en blijven ze in de bomen tot de volgende ochtend!

Er doen verschillende verhalen de ronde over de witte reigers van Petulu. Zo zouden de vogels dragers zijn van de zielen van overledenen. In 1965 vonden in Indonesië de massamoorden plaats op vermeende communisten. Ook op het eiland Bali werden duizenden mensen gedood [Lees ook: Wayan Natar, het andere verhaal van Bali]. Veel lichamen werden nooit gevonden of kregen nooit de uitvaartceremonie waar ze recht op hadden. 

De bewoners van het dorpje Petulu hielden daarop ceremonies om het dorp te reinigen van kwade energieën. Niet lang daarna streken de eerste kokokan neer in Petulu. De vogels zouden dragers zijn van ronddwalende zielen die elke avond wilden terugkeren naar dit vreedzame dorp. 
 
petulu ubud bali reigers
Nest met jonge vogels.

In Petulu leven de bewoners in harmonie met de kokokan. De reigers worden beschouwd als beschermers van Petulu die ziekten en negatieve energieën buiten de deur houden. De lokale bevolking meent dat de vogels, sinds hun komst in Petulu, het dorp alleen maar voorspoed en welvaart hebben gebracht. Vandaar dat de bewoners speciale ceremonies voor de vogels houden als teken van respect. 
 
petulu ubud bali ceremonie reigers
Petulu is een klein dorpje met zeer vriendelijke mensen.

Petulu, dat zo'n 5 kilometer ten noorden van het kunstenaarsdorp Ubud ligt, kun je vanuit Ubud heel makkelijk bereiken met de auto of met de scooter. Je rijdt dan langs een mooie landelijke route.

Petulu is een klein dorpje met zeer vriendelijke mensen. Het dorp bestaat eigenlijk uit een lange straat met aan weerszijden rijstvelden. Bij de ingang van het dorp wordt aan bezoekers een kleine donatie gevraagd.
 
petulu reigersdorp bali tempel
Een verhoogde entree naar de huizen is karakteristiek voor het straatbeeld.

Bezoekers kunnen de reigers het hele jaar door bezichtigen. Bijvoorbeeld vanaf een overdekt platform. Wel handig om je te beschermen tegen de vogelpoep, maar ook prettig bij regen of bij zon. Men verkoopt er ook frisdrank. De dorpelingen vertellen bezoekers graag over de reigers.

De beste tijd om de vogels te bekijken, is de periode oktober tot maart. In deze periode maken de reigers nesten, leggen ze eieren en broeden erop totdat de eieren uitkomen. 

Foto's: Villa Sinar Cinta

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »