IndonesieNU

Nederlands museum geeft auto niet terug aan Indonesiƫ

Nederlands museum geeft autoniet terug aan Indonesiƫ

27-12-2013 | Benz Phaeton, allereerste auto van Indonesiƫ
De Indonesische minister van Sport en Jeugdzaken, Roy Suryo, wil er alles aan doen om de allereerste auto van Indonesië terug te halen naar Indonesië. De auto is in 1924 naar Nederland verscheept voor een tentoonstelling in de RAI in Amsterdam, maar sindsdien nooit teruggekomen. Bijna 90 jaar later, tijdens een werkbezoek aan Nederland, bevestigt de minister dat hij de auto in een museum heeft zien staan: het Louwman Museum in Den Haag.
De sultan van Surakarta, Pakubuwono X, zou volgens minister Roy Suryo de rechtmatige eigenaar van de auto zijn. Hij kocht de auto, een Benz Phaeton, in 1894 voor een bedrag van 10.000 gulden. De auto, van Duitse makelij, was speciaal voor de sultan ontworpen.

De auto is in 1924 naar Nederland verscheept voor een tentoonstelling in de RAI in Amsterdam en sindsdien nooit teruggekomen naar Indonesië. Volgens de familie van de sultan van Surakarta zou de auto nooit zijn verkocht. Het Louwman Museum is dan ook niet de rechtmatige eigenaar van de auto, aldus Roy Suryo in een telefonisch interview met BNR en Trouw.
 

     Belangrijk stuk uit de collectie


Het museum is echter niet van plan de auto, een belangrijk stuk uit de collectie, terug te geven. Ronald Kooyman, directeur van het Louwman Museum zegt dat hij kan aantonen dat de auto bij de collectie hoort. 'Hij staat op naam, zelfs op kenteken.'

De Benz Phaeton heeft, voordat hij in het museum kwam te staan, lange tijd toebehoord aan de KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobiel Club). 'Zij konden aantonen dat zij de rechtmatige eigenaren waren', aldus Kooyman in een interview met BNR. 'Zij waren toen de rechtmatige eigenaren, en nu zijn wij dat.'

De KNAC zegt echter dat alle archiefstukken omtrent de auto verloren zijn gegaan. 'Ik kan niet zeggen of we hem rechtmatig hebben gekocht in 1924. Ik kan ook niet zeggen dat we niet de rechtmatige eigenaren waren en ik kan ook niet zeggen of we hem verkocht hebben ja of nee, want er is niets', legt KNAC-directeur Peter Staal uit. 


     'Wat mij betreft gaat de auto niet terug'


Volgens de minister van sport zou het het museum sieren de auto terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Maar het Louwman Museum lijkt vooralsnog niet van plan te zijn de auto terug te geven aan Indonesië. 'Wat mij betreft gaat de auto niet terug', aldus Kooyman tegen BNR.

Foto: AlfvanBeem

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »