IndonesieNU

Indonesiƫ wil Benz terughalen uit Nederland

Indonesiƫ wil Benz terughalenuit Nederland

25-11-2013 | Sultan van Surakarta had 1e auto in Indonesiƫ
De allereerste auto in Indonesië was die van de sultan van Surakarta, Pakubuwono X. Hij kocht in 1894 de Benz Phaeton (voorloper van de Mercedes Benz) voor een bedrag van 10.000 gulden. De auto staat nu in Den Haag. Indonesië wil hem terug.
De Indonesische minister van Sport en Jeugdzaken Roy Suryo, een fervent Mercedes- Benz liefhebber, vertelt tegenover persbureau Antara dat de sultan een jaar op zijn auto heeft moeten wachten. De auto die de sultan had besteld, was namelijk speciaal naar zijn wensen gemaakt: o.a een een 1 cilindermotor met 5PK, een 2 liter benzinetank en houten wielen. De auto bood plaats aan 8 personen.

De Benz Phaeton - van Duitse makelij - kwam in 1894 Indonesië binnen. Twee jaar eerder dus dan Nederland. Dat land kreeg zijn 1e auto in 1896, aldus de minister.

De laatste keer dat de Benz Phaeton van Paku Buwono X in Indonesië werd gezien, was in 1924 in de haven van Semarang, Midden-Java. Vanuit Semarang werd de auto naar Nederland verscheept om daar tentoongesteld te worden op de RAI autoshow in Amsterdam. 


     In vergetelheid geraakt


Na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is de auto in vergetelheid geraakt, vertelt Minister Roy Suryo. Bijna 90 jaar later, tijdens een werkbezoek aan Nederland, bevestigt de minister dat hij de auto in een museum in Den Haag heeft gezien. 

De minister wil er alles aan doen de allereerste auto in Indonesië weer terug te halen naar Indonesië. Volgens de minister wordt hij daarbij geholpen door de Indonesische ambassadeur in Den Haag, Retno Marsudi. 

Bron: Antara
Foto: AlfvanBeem

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »