IndonesieNU

Banyuwangi, geschikte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving

Banyuwangi, geschikteuitvalsbasis voor dagtrips inde omgeving

17-10-2018 | Ervaar Oost-Java
De meeste reizigers verblijven slechts een of hooguit twee nachten in Banyuwangi voordat zij de oversteek maken naar het populaire vakantie-eiland Bali. Dat is eigenlijk best wel jammer. Banyuwangi, gelegen in het uiterste oosten van het eiland Java, is namelijk de geschikte uitvalsbasis voor verscheidene dagexcursies in de omgeving.
Banyuwangi is een regentschap in de provincie Oost-Java met Banyuwangi als hoofdstad. Banyuwangi betekent in het Javaans geurig (wangi) water (banyu). 
 
banyuwangi rijstveld

Toeristen die Java en Bali willen verkennen en er voor kiezen om over land te reizen, eindigen hun Java-reis meestal in Banyuwangi voordat zij de overtocht maken naar Bali. Banyuwangi ligt aan Straat Bali, een zeestraat tussen de eilanden Java en Bali. Vanuit Ketapang, de haven van Banyuwangi, vertrekken dagelijks veerboten richting het Godeneiland zoals Bali ook wel wordt genoemd. 

Vanaf het strandgebied van Banyuwangi is Bali bij helder weer goed te zien. 
 
banyuwangi straat bali

De meeste toeristen zien Banyuwangi slechts als transitstad voor hun verdere reis naar Bali. Toch is het misschien het overwegen waard om wat langer in deze kuststad te blijven. Banyuwangi is de geschikte uitvalsbasis voor verscheidene dagtrips in de omgeving, zoals naar naar Kawah Ijen.

De krater van de adembenemende vulkaan Ijen ligt op ongeveer een uurtje rijden van de stad. Lees ook: Het kratermeer van de vulkaan Ijen.
 
kawah ijen

De krater van de Ijen staat bekend om het zogeheten 'Blauwe Vuur' dat alleen tussen +/- 02.00 uur tot 05.00 uur zichtbaar is bij helder weer. Je zult dus in het donker de berg moeten beklimmen. 

Er zijn echter ook toeristen die ervoor kiezen om na zonsopgang vanuit Paltuding (startpunt van de klimtocht) te vertrekken. Je kunt het Blauwe Vuur weliswaar niet meemaken, maar je wordt wel getrakteerd op een schitterend uitzicht over de wijde omgeving, inclusief de nabijgelegen bergen Marapi, Raung, Suket en Rante.
 
kawah ijen

Een andere bezienswaardigheid nabij Banyuwangi is Taman Nasional Baluran (Nationaal Park Baluran), ook wel het 'Kleine Afrika van Java' genoemd. Het park, met in het midden de slapende vulkaan Baluran, beschikt over een savannegebied, een strandgebied, mangrovebossen, en verscheidene diersoorten.
 
baluran banyuwangi

Taman Nasional Baluran, dat een oppervlakte heeft van 25.000 hectare, ligt in de regio Situbondo, ten noorden van Banyuwangi. In het park komen meer dan 400 plantensoorten, 26 zoogdiersoorten en 155 vogelsoorten voor. 

Het nationaal park is het hele jaar door te bezoeken. De beste tijd om het park te bezoeken is 's ochtends of in de namiddag. De zon staat dan niet op haar hoogste punt. 
 
banyuwangi baluran
banyuwangi baluran strand
banyuwangi baluran

Andere populaire bezienswaardigheden zijn Nationaal Park Alas Purwo; het schildpaddenstrand van Sukamade; G-Land waar surfers hun hart kunnen ophalen; het strand Pantai Merah; Desa Wisata Osing, een dorpje waar de Osing (oorspronkelijke bewoners in het gebied) hun tradities in stand houden.  

Leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen is snorkelen in Bangsring dat op ongeveer een uurtje rijden ligt van de stad Banyuwangi. In Bangsring is het ook mogelijk te zwemmen tussen babyhaaien. 

banyuwangi bangsring haaien
banyuwangi bangsring haai
banyuwangi haaien bangsring

Strand, bossen, bergen, maar ook cultuur. Banyuwangi heeft het allemaal. De stad is goed te bereiken per vliegtuig, trein, auto, bus en veerboot. 

Dagelijks zijn er rechtstreekse vluchten tussen Jakarta-Banyuwangi, en Surabaya-Banyuwangi. 

Je kunt vanuit Jakarta ook de trein nemen. Kies je voor de noordelijke route, dan dien je 1 x over te stappen in Surabaya. Via de zuidelijke route, stap je over in Yogyakarta en in Surabaya waar je de trein neemt richting Banyuwangi. 

Tussen de havens Ketapang (Banyuwangi) en Gilimanuk (westelijke puntje van Bali) vertrekken dagelijks veerboten. Vanuit Gilimanuk kun je per bus verder reizen naar je volgende bestemming op Bali. 
 
banyuwangi bangsring boten

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rij...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »