IndonesieNU

Auto met chauffeur huren in Indonesiƫ

Auto met chauffeur huren inIndonesiƫ

09-02-2016 | Praktische informatie
Wil je meer van Indonesië zien, reis dan overland. De meeste toeristen laten hun reis organiseren door een reisorganisatie in Nederland of in Indonesië. Anderen willen liever zelf hun reis samenstellen en plannen, en kiezen ervoor om voor een langere periode een auto met chauffeur te huren. Zeven dingen waar je op moet letten bij het huren van een auto met chauffeur in Indonesië. 
 

1. Mét chauffeur

In Indonesië is het gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren. Het komt zelden voor dat autoverhuurbedrijven alleen een auto verhuren. Alleen in gebieden als Bali kunnen toeristen terecht voor een huurauto zonder chauffeur.

Bij een aantal autoverhuurbedrijven kun je met je credit card betalen. Maar in de meeste gevallen wordt huurders gevraagd het bedrag contant te voldoen. Huur je een auto zonder chauffeur, dan kan huurders worden gevraagd hun identiteitsbewijs (paspoort) te overhandigen als borg. Bij autoverhuurbedrijven als Hertz, Avis etc. kun je betalen met je credit card. 
 

2. Grote of kleine auto?

Een populaire huurauto is de Toyota Avanza of de Daihatsu Xenia. Bijna alle autoverhuurbedrijven in Indonesië hebben deze auto's in hun aanbod opgenomen. Dat is niet zonder reden, want de Avanza en de Xenia zijn zuinige auto's en kunnen het grillige landschap in Indonesië met gemak aan. De auto's zijn middelgroot en ruim genoeg om vier mensen (inclusief chauffeur) te vervoeren, met bagage. 


Je kunt natuurlijk ook een wat grotere auto huren, maar deze verbruikt automatisch ook meer brandstof. Ook zullen de wat grotere auto's moeite hebben om zich door smalle straatjes te wringen. 

Wil je lange afstanden afleggen, dan is het beter om geen sedan te huren. De conditie van de wegen in Indonesië is onvoorspelbaar. En in het regenseizoen komt het helaas vaak voor dat wegen onderlopen. Het is fijner als je in dit soort situaties voor een wat grotere auto hebt gekozen. 


3. Prijzen 

De prijs van een huurauto hangt onder meer af van het type auto dat je huurt en de huurperiode. Voor een grote auto, betaal je meer dan voor een kleine auto. Voor een langere huurperiode kun je het autoverhuurbedrijf vragen om je een speciale prijs te geven. Hou er rekening mee dat er voor het gebruik van de huurauto buiten de stad, meestal andere tarieven gelden. 
 Vergeet het autoverhuurbedrijf niet te vragen of de brandstof in de prijs zit inbegrepen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Huur je de auto met chauffeur voor een langere periode, dan is het verstandig om te vragen of de huurpijs inclusief of exclusief de dagvergoeding voor de chauffeur (accommodatie, maaltijden etc. voor de chauffeur) is.
 

4. Dagvergoeding 

Meestal zit de dagvergoeding voor de chauffeur in de prijs inbegrepen. Is dat niet het geval, dan betekent dat dat jij voor de accommodatie en de maaltijden moet zorgen. Veel hotels hebben speciale kamers beschikbaar voor chauffeurs. Deze zijn goedkoper dan de gastenkamers.Voor de maaltijden geef je de chauffeur geld om zelf ergens wat eten te kopen. Dit kun je bijvoorbeeld doen voordat je ergens stopt om de maaltijd te nuttigen. Terwijl jij van je maaltijd geniet, zoekt de chauffeur elders een plekje om zijn maaltijd te nuttigen.
 

5. Fooi

Een fooi geven is niet verplicht, maar wel gewenst. Het is in Indonesië gebruikelijk de chauffeur een fooi te geven. Je kunt dat bijvoorbeeld doen nadat de chauffeur je bij je eindbestemming heeft gebracht, dus aan het einde van de huurperiode. Het geven van fooi is als het ware een bedankje voor de geboden diensten. Het is een teken van respect. Hoeveel fooi je de chauffeur wilt geven, bepaal jij zelf.  
 

6. Rijtijden

Ook chauffeurs hebben rust nodig. Laat hem niet te lang doorrijden. Maak na twee uur rijden een ruststop. Maak het ook niet al te laat. Een goed uitgeruste chauffeur is immers veiliger voor jezelf en voor andere weggebruikers. 


7. Rijstijl 

Wanneer je vindt dat de chauffeur gevaarlijk rijdt, laat het hem dan alstublieft ook weten. Rijdt de chauffeur te hard, rijdt hij roekeloos, of zit hij met zijn gedachten ergens anders dan op de weg, geef dit dan ook aan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de chauffeur moe is en jou niet durft te laten weten dat hij eigenlijk een rustpauze wil inlassen. Goede communicatie tussen jou en de chauffeur is zeer belangrijk. Foto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Praktische info

Praktische info

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Praktische info' vind je alle informatie op het gebied van: visa en immigratie, vervoer naar Indo...
Meer »
Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesiƫ

Idul Fitri in Indonesiƫ

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »