IndonesieNU

Amed, waar je nog het authentieke Bali vindt

Amed, waar je nog hetauthentieke Bali vindt

19-06-2016 | Artikel
Wil je het authentieke Bali ervaren dan moet je volgens de Indonesische Mary Afdan, die jarenlang in Nederland heeft gewoond, toch echt in Amed zijn. Mary is de eigenaresse van Villa Sinar Cinta gelegen in het kustdorp Amed, Oost-Bali. In Amed kun je als toerist van dichtbij kennismaken met de Balinese cultuur en religie. Je kunt er prachtige ceremonies bijwonen en genieten van de onbeschrijflijk mooie natuur. 
Tegenover Indonesiënu vertelt Mary dat Amed echt de moeite van een bezoek waard is: "Amed is nog het 'authentieke Bali' met een gevarieerde kustlijn van 16 kilometer, hotspots voor snorkelen en duiken en deels verlaten stranden. Amed heeft een 'plattelandsleven' waar de mensen nog leven van visserij en landbouw. Je wordt welkom geheten in het Balinese leven en kunt deelnemen aan diverse Balinese ceremonies."

Het bijwonen van ceremonies kan zowel op het strand als bij unieke tempels hoog op de heuveltoppen. 

Amed Bali ceremonie strand Michael Geerings, Best
Foto: Michael Geerings, Best

Hoewel het nog niet zo druk bezocht wordt als het bruisende Kuta dat in het zuiden van Bali ligt, begint Amed steeds meer in trek te komen bij toeristen. Dit komt onder andere door de fast boat-dienst. Deze snelle boot brengt reizigers binnen een uur dagelijks naar de nabijgelegen Gili Eilanden voor de kust van Lombok, het kleinere broertje van Bali. 

Onder liefhebbers van snorkelen en duiken was Amed al wat langer bekend. Met name Franse toeristen bezochten dit gerieflijke kustdorp. De eerste internationale reisgids met veel aandacht voor Amed, was dan ook een Franse publicatie. 

Amed Bali uitzicht op Lombok Michael Geerings
Foto: Michael Geerings, Best

Een interessante attractie die je in Amed kunt bezoeken, is Jemeluk Bay - de baai van Jemeluk - waar je heerlijk kunt snorkelen en duiken. Op de bodem van de zee vind je diverse beelden, waaronder het beeld van een zeemeermin, die daar geplaatst zijn om het koraalleven te ondersteunen en te bevorderen.

Ook bijzonder in Jemeluk Bay is de 'mailbox' op de bodem van de zee die daar in 2010 is geplaatst. Het is de eerste onderwater brievenbus in Indonesië. De brievenbus, in de vorm van een Balinese tempel ligt daar nog steeds. De mailbox is makkelijk te bereiken door duikers en snorkelaars die er speciale onderwaterbrieven en/of postkaarten kunnen achterlaten. In de beginjaren werden de mailbox nog geregeld geleegd. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. 

Een andere leuke duiklocatie is Banyuning dat bekend staat om het 'Japanse scheepswrak'. 

Bali Amed snorkelen Ita Amahorseija
Mailbox Jemeluk Bay. Foto: Ita Amahorseija

Ook op culinair gebied is er in Amed volop keuze. "Er zijn diverse warungs (eenvoudige eetgelegenheden) en sinds kort is er een Frans restaurant. Enkele jaren eerder bestond er al een Hongaars restaurant met een eigen bakkerij. Ook zijn er restaurants van eigenaren uit Australië en Nieuw-Zeeland", vertelt Mary ons.

Een heel bijzondere warung is volgens Mary 'Warung Ole', gerund door een Balinese vrouw die Iluh heet. Zij heeft op eigen kracht een van de best lopende restaurants in Amed opgezet. Iluh kookt authentiek Balinees met veel groenten uit de regio: "Bij het bakken gebruikt ze vers geperste palmolie, wat niet alleen gezond maar ook veel smakelijker is. Soms duurt het wat langer voordat je eten wordt geserveerd, maar dan heb je ook alles vers op tafel."

Het vinden van goede accommodatie is volgens Mary geen probleem in Amed. Reizigers kunnen kiezen uit homestays, villa's maar ook vijfsterrenhotels. Amed is daardoor zowel geschikt voor backpackers als voor mensen die van veel luxe houden. Kortom, er is voor elk wat wils. 

Ervaar Bali Amed Villa Sinar Cinta
Villa Sinar Cinta in Amed. Foto: Indonesiënu.nl

Dat toeristen steeds meer de weg weten te vinden naar Amed, heeft natuurlijk ook een keerzijde. "Toerisme zorgt voor werkgelegenheid, een betere levensstandaard, ontwikkeling, meer voorzieningen en een betere infrastractuur. Aan de andere kant zijn de producten voor de lokale bevolking met traditionele beroepen duurder geworden."

Bali Amed boeren
Foto: Indonesiënu.nl

Amed is vanuit Ngurah Rai International Airport, Denpasar, binnen 2,5 uur met de auto te bereiken. Een taxi vanaf de luchthaven is vaak duur. Beter is het om een auto (evt. met chauffeur) te huren. Of probeer vervoer te regelen via de accommodatie waar je verblijft. 

Leadfoto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »