IndonesieNU

Vakantie voorbereiden? 5 tips voor newbies

Vakantie voorbereiden? 5 tipsvoor newbies

31-01-2014 | Praktische informatie
Ga je voor het eerst naar Indonesië? Gefeliciteerd! Het land dat je bezoekt is een dynamisch en mooi land met veel overblijfselen aan de Nederlandse tijd. Indonesiënu geeft je 5 belangrijke tips ter voorbereiding op je vakantie in Indonesië. 

1. Via een reisbureau of zelf regelen?

Een vliegticket naar Indonesië bestellen is zo gedaan. Ook de reis er naar toe zal geen probleem voor je zijn. Maar de echte uitdaging begint pas, nadat je in Indonesië bent geland. Het reizen in Indonesië kan voor een 'beginner' best verwarrend zijn. Wij raden je dan ook aan de hulp in te roepen van een reisbureau dat jouw reis in Indonesië kan regelen. 

airport jakarta

Verschillende reisbureaus in Nederland geven reisadvies op maat en helpen je bij het samenstellen van een complete reis door Indonesië. Nadeel is dat reisbureaus vaak vaste vertrekdata hanteren. Wanneer je op die data net niet kunt, kan dat natuurlijk een probleem vormen. Reisbureaus in Indonesië kunnen dan een uitkomst zijn. Zij kunnen je helpen bij het samenstellen van een pakketreis door Indonesië. Deze pakketten zijn niet gebonden aan een bepaalde datum, maar kunnen per persoon duurder uitvallen omdat ze speciaal op maat zijn samengesteld. 

2. Waar naar toe?
Indonesië is een groot eilandenrijk. De afstand van het uiterste westelijke tot het uiterste oostelijke punt is net zo groot als de afstand tussen Nederland en Turkije. Elk gebied in Indonesië heeft zijn eigen kenmerken en aantrekkingskracht.

West-Java en Midden-Java verschillen van elkaar qua cultuur en eten. Sumatra is anders dan Papua. Hetzelfde geldt voor Kalimantan en Sulawesi. Elk gebied heeft wel iets unieks!

indonesia

Waar begin je?
  • Bali is volgens ons de meest geschikte plek om als 'beginner' te bezoeken. Reden?Omdat het een relatief klein eiland is - qua oppervlakte ong. 1/8 van Nederland - heb je niet al te veel tijd nodig om Bali te verkennen. Wij schatten dat je aan 1 à 2 weken wel genoeg hebt;
  • vergeleken met andere gebieden in Indonesië is het weer op Bali relatief stabiel;
  • Bali beschikt over een mooie natuur met prachtige stranden en bergen;
  • de Balinese cultuur is zeer uniek, elke ochtend brengen Balinezen de goden offers;
  • er vertrekken en landen hier zowel internationale als nationale vluchten;
  • vanaf Bali kun je makkelijk andere bestemmingen in Indonesië bezoeken zoals Lombok, Makassar, Yogyakarta etc;
  • Bali heeft de beste toeristische infrastructuur van heel Indonesië.
 

3. Documenten

Om Indonesië binnen te kunnen komen, heb je een geldig paspoort nodig. Nederlandse toeristen die maximaal 30 dagen in Indonesië verblijven hebben geen visum meer nodig om Indonesië te bezoeken. Meer informatie over visum en immigratie in Indonesië, vind je hier.

visa on arrival

Wil je zelf een auto besturen, regel dan voor vertrek een internationaal rijbewijs. Een georganiseerde rondreis door Indonesië is natuurlijk een zeer efficiënte manier om Indonesië te leren kennen, maar leuker is het om Indonesië op eigen houtje te verkennen. Vergeet niet om je gezond verstand te gebruiken wanneer je zelf een auto/bromfiets bestuurt. Wees altijd voorzichtig op de weg en houd je aan de verkeersregels. Met alleen een Nederlands rijbewijs kun je in Indonesië de weg niet op. Neem naast je Nederlandse rijbewijs daarom ook een internationaal rijbewijs mee. Meer informatie over zelf rijden in Indonesië, vind je hier
 

4. Wat neem je mee?

Ik ga op vakantie en neem mee... Kleding die geschikt is om in een tropisch klimaat te dragen, bijvoorbeeld gemakkelijk zittende (katoenen) kleding. Indonesië is een overwegend islamitisch land. Gepaste kleding, dus niet te bloot, wordt door de lokale bevolking zeer op prijs gesteld. Daarnaast kan een lange broek/rok en bovenkleding met lange mouwen je beschermen tegen muggen, en is het een perfecte outfit om te dragen op hoger gelegen gebieden waar het best fris kan zijn. 

Houd er ook rekening mee dat bij een aantal toeristische attracties, met name bij tempels/moskeeën in Indonesië, kledingregels gelden; niet te bloot, geen korte broek/rok. 

Schoenen of sandalen? Allebei! Wil je bergen gaan beklimmen, dan zijn goede schoenen onmisbaar. 

ubud monkey

Laptop? tablet? smartphone? iPod? Wat jij wilt. Hoewel de internetverbinding in Indonesië best traag kan zijn, hebben heel veel etenshuisjes/restaurants beschikking over WiFi. Ook kun je in Indonesië terecht bij een van de vele internetcafés. Leuk als je dan een van je gadgets bij je hebt om bijvoorbeeld foto's naar vrienden/familie in Nederland te sturen.

Andere dingen die volgens Indonesiënu niet in je koffer mogen ontbreken: foto-en/of videocamera, zwemspullen, zonnebril, zonnebrandcrème, anti muggencrème, medicijnen. Reis je met kleine kinderen, dan wordt de lijst natuurlijk langer.
 

5. Geld

Geldautomaten heb je in alle (grote) steden in Indonesië. Op de luchthavens van grote steden zijn geldautomaten beschikbaar waar je meteen rupiahs kunt pinnen. Ook kun je met je creditcard bijna overal terecht. Het is altijd wel handig om ook euro's mee te nemen. 

geldautomaat indonesie

Geld wisselen kun je bij een van de vele money changers in Indonesië. Neem dan wel de grotere geldwisselkantoren, bijvoorbeeld in een mall. Op de luchthaven is de koers veelal niet gunstig. Beter is het om daar geld te pinnen. Mijd louche geldwisselkantoren. Het kan wel eens voorkomen dat je niet krijgt waar je recht op hebt.  

Dit waren onze 5 tips. Heb je nog vragen? Stel ze dan via ons contactformulier. Heb je nog andere tips die hier niet genoemd zijn? Vul deze dan in in het commentarenblok hieronder.

Laatste update donderdag 11 november 2014 05.00 uur

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesiƫ

Groen in Indonesiƫ

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesiƫ

Rood in Indonesiƫ

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Te gast in Indonesiƫ

Te gast in Indonesiƫ

18-10-2016 | Artikel
Wanneer je in een ander land op vakantie bent, dien je de lokale gewoonten en gebruiken in dat land te respecteren. Dat ...
Meer »
Voeding en hygiƫne

Voeding en hygiƫne

31-01-2014 | Praktische informatie
Zin in iets lekkers? Dan ben je in Indonesië aan het juiste adres. Grote eters, kleine eters, iedereen komt in dit ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesiƫ

Blauw in Indonesiƫ

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Visum Indonesiƫ

Visum Indonesiƫ

15-07-2015 | Praktische informatie
Vanaf 10 juni 2015 hebben Nederlanders geen visum meer nodig om Indonesië binnen te mogen komen. Het moet wel gaan ...
Meer »
Accommodatie in Indonesiƫ

Accommodatie in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
In Indonesië is het niet moeilijk accommodatie te vinden, met name in de grote steden en bij toeristische plekken. ...
Meer »
Vervoer in Indonesiƫ

Vervoer in Indonesiƫ

31-01-2014 | Praktische informatie
Naast alle vervoermiddelen die je in Nederland hebt, heeft Indonesië ook nog de becak, ojek, andong, bemo en nog ve...
Meer »