IndonesieNU

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabonen en rijk aan proteïnen wat tempe een geschikte vleesvervanger maakt. Indonesiënu zet vijf populaire tempe-gerechten voor je op een rij.

1. Tempe goreng

Een gerecht dat je heel makkelijk zelf kunt maken is tempe goreng, gebakken tempe.

tempe goreng

Snijd de tempe in plakjes. Naar smaak kun je de plakjes bijvoorbeeld onderdompelen in een papje van water, zout en fijngemalen knoflook (of knoflookpoeder). Even laten staan, bakken, en klaar is je tempe goreng. Lekker als bijgerecht of als tussendoortje.
 

2. Kering tempe

Kering tempe is een zoet tempe-gerecht waarbij de tempe in kleine reepjes wordt gesneden en gebakken in hete olie.

 

De belangrijkste ingrediënten voor dit gerecht zijn ui, knoflook, rode pepers, tamarinde, laos, salam-blaadjes en Javaanse suiker voor de zoete smaak. Heerlijk bij de nasi kuning (gele rijst) of nasi uduk.
 

3. Tempe mendoan

Tempe mendoan is in plakjes gesneden tempe. De plakken tempe worden eerst ondergedompeld in een beslag van meel, gehakte bosui, selderij, fijngemalen knoflook en kemiri-noten. 

Foto: Sakurai Midori (Wikipedia)

Tempe mendoan wordt snel gebakken in een ruime hoeveelheid hete olie. Deze lekkernij wordt vaak verkocht aan de kant van de weg. Geschikt als tussendoortje of als bijgerecht.  
 

4. Tempe bacem

Tempe bacem is een zoet gerecht uit Yogyakarta en omgeving.

Foto: Closari (Flickr)

De belangrijkste ingrediënten voor dit gerecht zijn Javaanse suiker, kokoswater, ui, knoflook, salamblaadjes en gemalen koreander. De tempe wordt gedurende enige tijd op een laag vuurtje gestoofd zodat de boemboe optimaal kan intrekken. Vervolgens wordt de tempe gebakken. Een bekend gerecht waarbij tempe bacem wordt gegeten is gudeg.
 

5. Oseng tempe

Oseng of tumis tempe is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit in blokjes of reepjes gesneden tempe en boontjes of kacang panjang (kouseband). 

Foto: resepmasakankhas.com

Als je van peteh-bonen houdt, kun je deze ook aan het gerecht toevoegen. 
 
Foto's: Indonesiënu 

Gerelateerde artikelen

Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »