IndonesieNU

Traditioneel Indonesische gerechten in Noordwijkerhout

Traditioneel Indonesischegerechten in Noordwijkerhout

25-01-2014 | Verslag van Detty Janssen
Ter promotie van de Indonesische keuken organiseerde de Indonesische ambassade in Den Haag 16 januari jl. een kookworkshop in De Kookerij Culinary College in Noordwijkerhout. Tijdens deze workshop werden de 30 traditionele culinaire iconen van Indonesië geïntroduceerd. Detty Janssen, lezeres van Indonesiënu, bezocht dit smaakmakende evenement en stuurde ons haar verslag.
De Indonesische ambassade in Den Haag houdt zich bezig met verschillende activiteiten om de Indonesische keuken te promoten. De kookworkshop in Noordwijkerhout is daar een van.

Indonesische kookworkshop Noordwijkerhout
Burgemeester Hans Knapp (2e van links), Retno Marsudi (3e van links) en naast haar vice-Minister Sapta Nirwandar.
 
De workshop werd geopend door de Indonesische ambassadeur, Retno L.P. Marsudi. Ook waren er toespraken van Hans Knapp (burgemeester van Noordwijkerhout) en Sapta Nirwandar (vice-minister van Toerisme en Creatieve Economie van Indonesië).


     Economie en handel


In haar openingstoespraak, gaf de ambassadeur aan dat de Indonesische ambassade reeds diverse pogingen heeft gedaan om de Indonesische keuken te promoten. Daarbij gaf ze aan dat de Nederlandse gemeenschap bekend is met Indonesisch eten, wat positieve gevolgen heeft voor beide landen op het gebied van economie en handel.

Burgemeester Knapp sprak zijn waardering uit voor de organisatie van het evenement, dat volgens hem mogelijkheden biedt voor verdere samenwerking tussen Noordwijkerhout en Indonesië op het gebied van handel in specerijen en andere producten.

Vice-minister Nirwandar legde uit hoe belangrijk de relatie is tussen het toerisme en de Indonesische keuken. De 30 traditionele culinaire iconen zijn bedoeld om het rijke Indonesische culinaire erfgoed vast te leggen en Indonesië te promoten. Nederland kan hier een belangrijke rol in spelen, aldus Nirwandar.

Indonesische kookworkshop Noordwijkerhout rendang

De reden waarom Indonesië zich wil richten op Nederland als centrum voor de verdere verspreiding van de Indonesische keuken in Europa is omdat er tal van Indonesische producten worden ingevoerd in Nederland. Het is makkelijk om in ons land aan Indonesische producten te komen.


     Authentieke Indonesische gerechten


Het evenement in De Kookerij duurde 6 uur en werd bijgewoond door zo'n 100 deelnemers en bezoekers van verschillende achtergronden. Ondere hen waren onder andere Esthy R. Astuty van het ministerie van Toerisme, Rick Wouters van Garuda Indonesia, Renske Wolff en Renu Lubis van Stichting Indonediair en ook vele anderen uit de Indonesische gemeenschap in Nederland.

De Indonesische chefkok Vindex Tengker, speciaal overgekomen uit Indonesië, fungeerde hierbij als kookinstructeur.

Indonesische kookworkshop Noordwijkerhout Vindex Tengker
Chefkok Vindex Tengker legt uit. 

De deelnemers werden onderverdeeld in 10 groepen van elk ongeveer 2 tot 4 personen. Elke groep werd begeleid door een lid van de Indonesische Chef Vereniging Nederland (ICA Netherlands): Roberto Respati, Agus Hermawan, Didi Han, Eduard Roesdi en Surjahadi Djajapermana.

Gedurende de workshop leerden de deelnemers hoe ze een authentiek Indonesisch gerecht kunnen bereiden. Ook kregen zij uitleg over de ingrediënten van de vier bereide gerechten: Rendang Padang, Ayam Panggang Bumbu Rudjak Jogjakarta, Sate Maranggi Purwakarta en Sate Lilit Bali.

Indonesische kookworkshop Noordwijkerhout

Onder de aanwezigen waren ook de chefkoks Michael de Boois en Lars Lustenhouwer van Jamie Oliver's Restaurant Fifteen Amsterdam. Ze waren erg lovend over het evenement en vonden het zeer interessant. Ze zeiden dat zij ondanks hun jarenlange professionele ervaring er toch weer wat hebben bijgeleerd.


     Een vervolg waard


Andere aanwezige was de Indonesische topkok Lonny Gerungan. Hij sprak de hoop uit dat dit evenement voortgezet wordt. Als het aan de Indonesische ambassadeur en de vice-minister van Toerisme ligt zullen dit soort activiteiten zeker een vervolg krijgen.

Chef Vindex Tengker vond het in elk geval een zeer geslaagd evenement, met name omdat de workshop niet alleen bezocht werd door de Indonesische gemeenschap, maar ook door Nederlandse chef-koks, restauranteigenaren, vertegenwoordigers van toonaangevende warenhuizen en ook importeurs van Indonesische producten.

Indonesische kookworkshop Noordwijkerhout

Na afloop van de kookworkshop, volgde een heerlijke lunch en ook een presentatie over de 30 Indonesische traditionele culinaire iconen. Ook waren er toespraken van diverse sprekers, onder meer van chefkok Vindex Tengker, Benno R. Renaud van Asia Gastronomica, en Achyaruddin Jusuf (vertegenwoordiger van het Indonesische ministerie van Toerisme).

Na een korte discussie werd deze geslaagde en smaakzame dag afgesloten door ceremoniemeester Dennis Luysterburg.Verslag van Detty Janssen
Foto's en video: Detty Janssen 

Gerelateerde artikelen

Pesta Rakyat 2014

Pesta Rakyat 2014

01-09-2014 | Nieuws
Ter gelegenheid van de viering van de 69e onafhankelijkheidsdag van de Republiek van Indonesië, geeft de Indonesisc...
Meer »
Winactie Angklung Eindhoven 2014

Winactie Angklung Eindhoven 2014

29-05-2014 | Angklung Eindhoven Goes to Cinema
Liefhebbers van angklung-muziek opgelet! Voor het derde opeenvolgende jaar geeft angklung ensemble 'Angklung Eind...
Meer »
Indonesische dagen bij Albert Heijn

Indonesische dagen bij Albert Heijn

09-03-2014 | AH in het teken van de Aziatische keuken
De komende dagen staat supermarktketen Albert Heijn in het teken van de Aziatische keuken. Indonesisch eten is daar natu...
Meer »
Enjoy what? Jakarta?

Enjoy what? Jakarta?

13-11-2013 | Enjoy Jakarta in Amsterdam
Dinsdag 12 november organiseerde de toeristische dienst van Jakarta het evenement 'Enjoy Jakarta' in het luxe en...
Meer »
INYS brengt jongeren bij elkaar

INYS brengt jongeren bij elkaar

17-10-2013 | Indonesia Nederland Youth Society
Zaterdag 19 oktober vindt de officiële inauguratie van de Indonesia Nederland Youth Society (INYS) plaats. Wat is d...
Meer »
Forten in Indonesië

Forten in Indonesië

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »