IndonesieNU

12de editie CinemAsia Film Festival met prachtig Indonesisch programma

12de editie CinemAsia FilmFestival met prachtigIndonesisch programma

23-02-2019 | Persbericht
Van 5 t/m 10 maart 2019 brengt de 12de editie van CinemAsia Film Festival, Azië opnieuw op het witte doek in Amsterdam, in de filmtheaters Kriterion, Rialto, LAB111 en een expositie in NEVERNEVERLAND. Dit jaar opent het festival met de première van de Indonesische culinaire roadmovie Aruna & Her Palate. Maar ook andere Indonesische films passeren de revue. 
Andere Indonesische films die tijdens het film festival worden vertoond, zijn Ave Maryam van regisseur Robby Ertanto die aanwezig zal zijn op het festival, Run to the Beach [Kulari Ke Pantai] van Riri Riza, Folklore: A Mother's Love van Joko Anwar, Cek Toko Sebelah van Ernest Prakasi en de in Nederland gemaakte CinemAsia FilmLAB documentaire The Bowl van de Nederlands-Indische Ingrid Guldenaar.
 

ARUNA & HER PALATE [Aruna & Lidahnya] 

Indonesië, 2018 |OPENINGSFILM | OISHII ASIA | Nederlandse première

Regisseur: Edwin
Genre: Road movie, romantische komedie
Taal: Indonesisch (Ondertiteling: Engels)
Cast: Dian Sastrowardoyo, Oka Antara, Hannah Al Rashid, Nicholas Saputra
Speeltijden: Di 5 maart 19:00-21:15 uur + openingsceremonie | Di 5 maart 19:15-21:01 Kriterion | Za 9 maart 19:45-21:33 uur - Kriterion
 
cinemasia film festival 2019 aruna & her palate

Epidemioloog Aruna (Dian Sastrowardoyo) is uitgezonden om een uitbraak van de vogelgriep in Indonesië te onderzoeken. Haar koksvriend Bono (Nicholas Saputra) gaat mee op reis voor een culinaire zoektocht naar een nasi goreng recept. De situatie wordt pas prikkelbaar wanneer Aruna’s oude geliefde Farish (Oka Antara) arriveert om haar werk te evalueren. De ontdekking van een verzuimende overheid brengt nog meer onzekerheid in het spel.
 
De Indonesische eilandengroep biedt een bijzondere diversiteit aan cultuur en omgeving, wat zich op glorieuze wijze uit in diens lokale cuisine. Gebaseerd op de bestseller van Laksmi Pamuntjak, maakt Aruna de droom van elke eetliefhebber waar.

Dit is ook een zalige roadmovie, opgevrolijkt door de aanstekelijke chemie tussen de hoofdrolspelers van Ada Apa dengan Cinta? Sastrowardoyo en Saputra.

Festivalfavoriet Edwin (Posesif) houdt zijn subversieve streken, terwijl hij de trucjes van commerciële film meester maakt. Onder het oppervlak van Aruna’s haperende romances klopt namelijk een politiek hart voor de staat van de natie.


AVE MARYAM

Indonesië, 2018 |COMPETITIE | Europese première
Regisseur: Ertanto Robby Soediskam
Genre: Drama, verboden liefde
Taal: Indonesisch (Ondertiteling: Engels)
Cast: Maudy Koesnaedi, Chicco Jerikho, Tutie Kirana
Speeltijden: Vr 8 maart 16:45-18:38 uur + Q&A met regisseur Robby Ertanto - Rialto | Za 9 maart 17:30-19:30 uur + Q&A met regisseur Robby Ertanto - Kriterion
 
cinemasia film festival 2019 ave maryam

Zuster Maryam (Maudy Koesnaedi, Si Doel) verzorgt oudere nonnen in een verpleeghuis. Op een dag arriveert Yosef (Chicco Jerikho, Filosofi Kopi), een knappe, vrijzinnige pastoor, om de kerk te leiden. Wat begint als de terloopse uitwisseling van flirterige blikken, groeit uit tot iets veel serieuzer. Met als eindpunt dat Maryam en Yosef zich volledig tot elkaar aangetrokken voelen. Sluimerende verlangens ontwaken zo in Maryam, waardoor ze moet kiezen tussen haar passie en levenslange beloftes tot God.

Door een zeldzame inkijk te geven in een christelijke gemeenschap tackelt deze voor een Asian New Talent Award (Hong Kong Asian Film Festival) genomineerde film van Ertanto Robby Soediskam een hartverscheurend verhaal over verboden liefde, maar dan met een Indonesische twist. Deze regisseur is een talent om in de gaten te houden, getuige de manier waarop hij de innerlijke twijfels van zijn personages met subtiele complexiteit kan afbeelden.
 
 
 

RUN TO THE BEACH [Kulari Ke Pantai]

Indonesië, 2018 |OFFICIAL | Europese première
Regisseur:
Riri Riza
Genre: Kinder road movie
Taal: Indonesisch (Ondertiteling: Engels)
Cast: Maisha Kanna, Marscha Timothy, Lil’li Latisha
Speeltijden: Wo 6 maart 15:00–16:55 uur | Zo 10 maart 14:30–16:25 uur - Kriterion         
        

cinemasia film festival 2019 kulari ke pantai

 
Nichten Sam en Happy (Maisha Kanna and Lil’li Latisha) waren dik en mik, maar zijn inmiddels uit elkaar gegroeid. Samen eindigen ze alsnog op een roadtrip met Sams moeder Uci (Marsha Timothy) door heel Java, om uiteindelijk de wereld met nieuwe ogen te zien.

Regisseur-producent-duo Riri Riza en Mira Lesmana, die Indonesiërs geliefde kinderfilms voorschotelden als Rainbow Troops en Sherina’s Adventure, zijn terug met hun eerste kinderfilm in tien jaar. Dit lichtvoetige familiedrama speelt met de spanning tussen stedelijk en ruraal Indonesië, belichaamd door de jonge hoofdpersonages: Sam – het hyperactieve surfmeisje - en Happy – de Engels sprekende Instagrammer.

De film is slim genoeg om geen kant te kiezen. Conflict ontstaat ook niet zomaar door simpele tegenstellingen tussen de personages, maar juist door diepere spanningen die opkomen terwijl deze reis van zelfontdekking vordert.

Riza’s unieke benadering tot road movies als 3 Days to Forever levert hier een soortgelijke visuele traktatie op.
 


FOLKLORE: A MOTHER’S LOVE

Indonesië, 2018 | OFFICIAL | Nederlandse première
Regisseur:
Joko Anwar
Genre: Horror
Taal: Indonesisch (Ondertiteling: Engels)
Cast: Marissa Anita, Teuku Muzak Ramdhan, Arswendy Bening Swara
Speeltijden: Vrijdag 8 maart 23:59 – 01:53 uur - Kriterion
 

cinemasia film festival 2019 a mothers love


In A Mother’s Love strijdt alleenstaande moeder Murni (Marissa Anita) met een kwade geest die aast op haar jonge zoon Jodi (Muzakki Ramdhan).

Joko Anwar (wiens Satan’s Slaves een nieuwe golf aan midnight movies horror inluidde op de vorige editie van CinemAsia) biedt voldoende huivering en verrassing in A Mother’s Love, door het verhaal van wewe gombel te nemen en te gebruiken om het leven van een worstelende alleenstaande moeder in Jakarta te illustreren. Zowel griezelig, als poëtisch, het roept associaties op met verfijnde Spaanse horror als The Orphanage en Mama.
 
Folklore is een nieuwe horrorserie in opdracht van HBO Azië, bestaande uit zes afleveringen van een uur die zich afspelen in Indonesië, Singapore, Thailand, Maleisië, Japan en Zuid-Korea. Het zijn moderne verhalen, afgeleid van oude mythes en stadssagen, die op hun eigen manier aantonen hoe het bovennatuurlijke nog steeds een prominente rol speelt in elke hedendaagse cultuur.

In het leven geroepen door enkele van de grote namen in de filmindustrie van hun respectievelijke landen (Joko Anwar, Eric Khoo, Pen-ek Ratanaruang, Ho Yuhang, Takumi Saitoh en Lee Sang-woo), verfrissen deze stijlvol geschoten en fantasierijke verhalen allerlei genres, terwijl ze reflecteren op hoe disfunctioneel elk van hun samenlevingen zijn geworden.
 

 

CEK TOKO SEBELAH

Indonesië, 2018| OFFICIAL | Europese première
Regisseur:
Ernest Prakasi
Genre: Diaspora komedie
Taal: Indonesisch (Ondertiteling: Engels)
Cast: Ernest Prakasa, Dion Wiyoko, Kin Wah Chew  
Speeltijden: Di 6 maart 19:15-21:12 | Zo 10 maart 18:30-20:27 Kriterion
 

cinemasia film festival 2019 cek toko sebelah
 

Erwin (Ernest Prakasa), de gedreven tweede zoon uit een Chinees gezin, moet van zijn vader Koh A-fuk (Chew Kin Wah) de eenmanszaak overnemen. Bij zijn oudere broer Yohan (Dion Wiyoko) komt het over alsof hij niet als capabel genoeg wordt gezien voor dit werk, een flinke teleurstelling van de eerstgeborene in elk Aziatisch gezin. ​Door deze broederspanning worden oude koeien uit de sloot gehaald, waaronder de opofferingen van hun moeder en het historische uitwissen van etnische Chinezen.

Meer dan slechts een dramatische komedie, vangt Cek Toko Sebelah de culturele zeitgeist van Indonesische cinema. De zelfspottende humor over het zijn van een etnische en religieuze minderheid in een voornamelijk Islamitisch land kwam niet voor in het register van een oudere generatie Chinezen. In het huidige populistische klimaat is hier bewonderingswaardige openhartigheid voor nodig.

Earnest Prakasa, een succesvolle stand-up-comedian, blijkt in zijn debuut film meester van de fijne kneepjes van het vak te zijn. Hij drukt op precies de juiste knoppen met zijn vermakelijke, maar ook provocerende observaties over identiteit, diversiteit en familiewaarden.
 

 

CinemAsia FilmLAB 2019

Het CinemAsia FilmLAB bestaat inmiddels al 10 jaar en is het talentontwikkelingsprogramma van CinemAsia voor aanstormend talent met Europees-Aziatische roots om hun verhaal onder professionele begeleiding tot een korte film te realiseren. De films gaan op het CinemAsia Film Festival in wereldpremière en stromen daarna door naar andere festivals in binnen- en buitenland.
 

THE BOWL

Nederland, 2019 | CinemAsia FilmLAB Docu | Wereldpremière
Regisseur:
Ingrid Guldenaar
Genre: Documentaire
Taal: Nederlands (Ondertiteling: Engels)
Cast: Barbara Guldenaar
Speeltijden: Za 9 maart 15:30 – 17:15 uur + Q&A met regisseur Ingrid Guldenaar - Kriterion

cinemasia film festival 2019 the bowl
 

Voor de Nederlands-Indonesische kunstenaar Barbara is inspiratie overal aanwezig. Haar volgepropt atelier is gevuld met creativiteit. Alles is zorgvuldig geplaatst en geordend, maar er zijn geen regels in deze studio en alles is toegestaan.

Gedeconstrueerde Wayang pop deelt zijn onderdelen met een tekenpop. Aardewerk wacht om geglazuurd te worden met haar poëtische of humoristische tekeningen.

Fietsend tegen de wind in, bezoekt Barbara haar tuin om inspiratie op te doen, haar handen effectief door de aarde bewegend. In haar tuin voelt ze zich zeer verbonden met haar Indonesische wortels. Toch heeft haar achtergrond haar nooit gebracht tot het bezoeken van het land van haar vader. Maar nu overweegt ze het serieus.

Het werk van Barbara daarentegen verwijst naar een Aziatische geschiedenis op allerlei gebieden van niveaus. Het gebruik van zwarte inkt in haar aquarellen, de kalligrafie-achtige penselen die ze gebruikt. En alle Aziatische filosofische elementen die steeds weer opduiken in haar verbeelding: water, wind, aarde, wind, hout en vuur.

Daar houdt het niet op: zij erfde de liefde van haar vader voor planten en alles wat met een beetje water en met veel liefde groeit. Ze heeft zelfs jaren geleden een mal gemaakt van een grote Franse tomaat, die niet tot volle wasdom zou komen. Nu kan ze deze prachtige Coeur de Boeuf telkens weer opnieuw maken. Ze neemt zo de geschiedenis in eigen handen.


     Aziatisch eten, kunst & cultuur


Naast film, is er zoals het publiek gewend is bij CinemAsia weer heerlijk Aziatisch eten en een inspirerende nevenactiviteiten zoals de CinemAsia Industry programma en kunst en cultuur. Voor meer informatie en kaartverkoop, ga naar cinemasia.nl.

CinemAsia Film Festival locaties 5-10 maart 2019:
Kriterion:Roetersstraat 170, 1018 WE Amsterdam,  kriterion.nl
Rialto:Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam, rialtofilm.nl
LAB111:Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam, lab111.nl
NEVERNEVERLAND:Frans de Wollantstraat 84, 1018 SC Amsterdam nevernever.nl

Gerelateerde artikelen

COVID-19 in Indonesië

COVID-19 in Indonesië

09-03-2020 | Nieuws
In Indonesië zijn zeker 66.226 mensen geïnfecteerd met het coronavirus. Het dodental staat op 3.241, terwijl 3...
Meer »
Rutte bezoekt Indonesië

Rutte bezoekt Indonesië

07-10-2019 | Nieuws
Minister-president Mark Rutte is maandag 7 oktober 2019 aangekomen in Jakarta. Rutte bespreekt daar met de Indonesische ...
Meer »
In luxe verblijven op Bali?

In luxe verblijven op Bali?

11-11-2017 | Advertorial
Op zoek naar luxe accommodatie op Bali? Neem dan een kijkje op de website van Bali Vakantie Verhuur. Bali Vakantie ...
Meer »
Obama houdt vakantie op Bali

Obama houdt vakantie op Bali

23-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora dat plaatsvind...
Meer »
Heritage in Transition

Heritage in Transition

19-03-2017 | Persbericht
Heritage in Transition is een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsop...
Meer »
Bouw Trump-resort ophanden

Bouw Trump-resort ophanden

22-02-2017 | Nieuws
Pan Pacific Nirwana Bali Resort sluit op 31 juli 2017 zijn deuren. Daarmee wordt het startsein gegeven voor Trump Intern...
Meer »
Zikavirus in Jambi, Sumatra

Zikavirus in Jambi, Sumatra

31-08-2016 | Nieuws
Het Indonesische ministerie van Gezondheid bevestigt dat het zikavirus is aangetroffen in Jambi, Sumatra. Onderzoekers k...
Meer »
Zwitser vermist op Semeru

Zwitser vermist op Semeru

09-06-2016 | Nieuws
Een 26-jarige man uit Zwitserland is in Indonesië als vermist opgegeven. Hij beklom op 3 juni 2016 samen met zijn F...
Meer »
Herdenking 4 mei in Jakarta

Herdenking 4 mei in Jakarta

04-05-2016 | Nieuws
Op woensdag 4 mei 2016 om 17.00 uur lokale tijd vindt op het ereveld Menteng Pulo in Jakarta de jaarlijkse Dodenherdenki...
Meer »
50 bergen in 40 dagen

50 bergen in 40 dagen

27-04-2016 | Nieuws
De Indonesiër Willem Sigar Tasiam wil in 40 dagen 50 bergen in Indonesië beklimmen. Hij heeft zijn eerste klim...
Meer »
Kinderbedelaars in Jakarta

Kinderbedelaars in Jakarta

30-03-2016 | Artikel
De politie van Jakarta heeft onlangs een aantal Indonesiërs opgepakt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ex...
Meer »
Tempe en rijst in de ruimte

Tempe en rijst in de ruimte

25-03-2016 | Nieuws
Een Cygnus cargo module met aan boord onder meer wetenschappelijke experimenten van Indonesische scholieren is woensdag ...
Meer »
Durian Fair 2016 Jakarta

Durian Fair 2016 Jakarta

12-02-2016 | Nieuws
Ben je een durian-liefhebber én ben je eind deze maand in de Indonesische hoofdstad? Bezoek dan 'Durian Fair ...
Meer »
Kerokan maakt je rustig

Kerokan maakt je rustig

07-09-2015 | Nieuws
Kerokan is een traditionele Javaanse behandelmethode die wordt gebruikt bij het verminderen van kwaaltjes zoals masuk an...
Meer »
Angklung Concert Eindhoven

Angklung Concert Eindhoven

23-05-2015 | Winactie
Bij het horen van de klanken van de angklung, wanen wij ons meteen in Indonesië. Groene rijstvelden, hoge bergen, e...
Meer »
Plastic rijst in omloop

Plastic rijst in omloop

21-05-2015 | Nieuws
Rijst die er uitziet als rijst maar geen rijst is. Lokale autoriteiten hebben op verschillende markten in Bekasi, West-J...
Meer »
Made in Indonesia 2014

Made in Indonesia 2014

15-09-2014 | Advertorial
Op zaterdag 20 september 2014 organiseert de Indonesische studentenvereniging PPI in samenwerking met de Indonesische am...
Meer »
'O, dat ding?'

'O, dat ding?'

06-09-2014 | Artikel
Odading is een populaire zachte en zoete snack uit West-Java. Het heeft qua vorm en smaak wel wat weg van een oliebol. O...
Meer »
Vrouwenbus in Jakarta

Vrouwenbus in Jakarta

04-09-2014 | Nieuws
De Jakartaanse busmaatschappij Transjakarta denkt erover na bussen in te zetten speciaal voor vrouwen. Dit om seksueel m...
Meer »
Nazicafé heropent deuren

Nazicafé heropent deuren

21-06-2014 | Soldatenkaffee Bandung
Een nazicafé in Bandung dat na tal van klachten is gesloten, heeft zaterdag 21 juni zijn deuren weer geopend, vol...
Meer »
100 verschillende soorten soto

100 verschillende soorten soto

06-06-2014 | Pekan Produktif Kreatif Indonesia
Wel 100 verschillende soorten soto werden er opgediend tijdens Pekan Produk Kreatif Indonesia – de Week voor Creat...
Meer »
Dossier Indië

Dossier Indië

15-10-2019 | Nieuws
Van oktober 2019 tot en met januari 2020 presenteert LantarenVenster in samenwerking met het Wereldmuseum in Rotterdam e...
Meer »
Lombok na de aardbevingen

Lombok na de aardbevingen

21-09-2018 | Nieuws
Op Lombok wordt druk gewerkt aan de wederopbouw  van het eiland na de verwoestende aardbevingen. Prioriteit is om d...
Meer »
Bromo gesloten op Nyepi

Bromo gesloten op Nyepi

15-03-2018 | Nieuws
Niet alleen op Bali staat het dagelijkse leven stil op Nyepi. Ook op de Bromo doet de hindoe-bevolking aan vasten en med...
Meer »
Obama naar Yogyakarta

Obama naar Yogyakarta

28-06-2017 | Nieuws
Na zijn bezoek aan Bali, doet Barack Obama Yogyakarta aan. Yogyakarta is geen onbekende stad voor de voormalige presiden...
Meer »
Aardbeving treft Aceh

Aardbeving treft Aceh

07-12-2016 | Nieuws
[Laatste update 8-12-2016, 4.30 uur] De regio Pidie Jaya in de provincie Aceh is woensdagochtend 7 december 2016 getroff...
Meer »
Go-Jek mag blijven!

Go-Jek mag blijven!

18-12-2015 | Nieuws
De maatregel van het Indonesische ministerie van Transport om alle transportdiensten die online hun diensten aanbieden t...
Meer »
Het hagelt in Papua

Het hagelt in Papua

27-08-2015 | Nieuws
De districten Ilaga en Gome in de provincie West-Papua, zijn woensdagnacht (26/8) getroffen door hagel. De lokale autori...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
Minions spreken Indonesisch

Minions spreken Indonesisch

13-07-2015 | Nieuws
Indonesië-liefhebbers zal het misschien al zijn opgevallen. De minions spreken Bahasa Indonesia! Dat deze grappige ...
Meer »
Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

11-07-2015 | Nieuws
Ngurah Rai International Airport in Denpasar, Bali, is zaterdag 11 juli 2015 weer open. De luchthaven is sinds donderdag...
Meer »
Woning te koop in Yogyakarta

Woning te koop in Yogyakarta

21-05-2015 | Nieuws
Wina dacht dat ze twee vliegen in een klap had geslagen. Binnen twee maanden tijd had ze voor haar woning in Yogyakarta ...
Meer »
5500 euro voor drie uurtjes

5500 euro voor drie uurtjes

13-05-2015 | Nieuws
De media in Indonesië stonden de afgelopen dagen bol van nieuws over Indonesische artiesten en hun bijbaantjes. Dez...
Meer »
Winactie The Wrap Up

Winactie The Wrap Up

08-12-2014 | Winactie
Van East West mocht Indonesiënu 1 x 2 vrijkaartjes weggeven voor 'The Wrap Up', wat het midden houdt tussen...
Meer »
Met de tram door Surabaya

Met de tram door Surabaya

25-11-2014 | Nieuws
Surabaya (Oost-Java) krijgt een een tram. Er zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van bestaande tramsporen die afs...
Meer »
Parkeerautomaten in Jakarta

Parkeerautomaten in Jakarta

29-09-2014 | Nieuws
Mensen die hun vervoermiddel willen parkeren in de Sabang-straat (Jalan Sabang) in Menteng, Jakarta, moeten vanaf vrijda...
Meer »
Winactie boek Solitude

Winactie boek Solitude

08-09-2014 | Winactie
Indonesiënu mag van Nieuw Amsterdam een exemplaar van het boek Solitude verloten onder onze lezers. Solitude&n...
Meer »
Ijen, de stinkende vulkaan

Ijen, de stinkende vulkaan

05-06-2014 | Ijen, Oost-Java
The Sydney Morning Herald heeft een lijst opgesteld van de tien meest stinkende locaties ter wereld. Ook Indonesië ...
Meer »